Αναρρίχηση: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αναρρίχησης στη ψυχοσωματική μας υγεία
Το ολυμπιακό πλέον άθλημα της αναρρίχησης αποτελεί μια ευχάριστη και ψυχαγωγική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αναρρίχηση αποτελεί μια μορφή άσκησης, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βελτίωση της σωματικής, της γνωστικής, της κοινωνικής αλλά και της συναισθηματικής λειτουργίας του/της ασκούμενου/ης (Lukowski, 2017), ενώ παράλληλα θεωρείται ότι δύναται να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων και διαταραχών (Kleinstäuber et al., 2017).
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως αποτελεί μια εναλλακτική μη φαρμακευτική θεραπευτική μέθοδο για άτομα με νόσο του Πάρκινσον (Langer et al., 2021), πολλαπλή σκλήρυνση (Steimer & Weissert, 2017), εγκεφαλική παράλυση (Koch et al., 2015), διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) (Lee & Song, 2015) και αιμορροφιλία (Schroeder, 2016). Επιπροσθέτως, ευεργετικές επιδράσεις παρατηρούνται και σε άτομα που παρουσιάζουν κατάθλιψη (Dorscht et al., 2019), αγχώδεις διαταραχές (Aras & Ewert, 2016), καθώς και διατροφικές διαταραχές (Morrison & Schöffl, 2007).
Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων, διατηρώντας σε σταθερό επίπεδο τον βαθμό αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησής του ατόμου (Lefebvre, 1980), ενώ ταυτόχρονα κατευνάζει το άγχος και την ένταση (Zieliński, et al., 2020). Πέρα, βέβαια, από τα ψυχολογικά οφέλη της εμπλοκής των ατόμων στη δραστηριότητα της αναρρίχησης (Luttenberger et al., 2015), σημαντικά οφέλη παρατηρούνται και επί της σωματικής κατάστασης των ατόμων, όπως είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης (Lun et al., 2018), της ισορροπίας (Park et al., 2018), καθώς και της ευλυγισίας (Grant et al., 1996).
Μην περιμένεις άλλο! Δράσε, κινήσου, κινητοποιήσου, κάνε κάτι εναλλακτικό από αυτά που έκανες μέχρι χθες και απόλαυσε τα οφέλη της συναρπαστικής αυτής δραστηριότητας!